• Jubileumjaar Dorpskerk

Jubileumjaar Dorpskerk

In 2020 gaat het gebeuren. Dan herdenken en vieren we dat de Dorpskerk 400 jaar bestaat
 
We baseren ons daarbij op het jaartal dat in het plafond van het middenschip zichtbaar is en op een steen in het voorportaal aan de Hoofdstraat, waarop ook 1620 wordt vermeld.

Of dat het jaar was waarin de Dorpskerk als protestantse kerk in gebruik genomen werd, of dat toen de renovatie van het kerkgebouw ter hand genomen is na de zware beschadiging tijdens het beleg van Leiden, is op dit moment nog steeds een punt van discussie. Komend jaar zullen daar ongetwijfeld heel wat woorden over gesproken worden.

Er is reden genoeg om van 2020 een feestjaar te maken, het hele jaar. En niet alleen een feest voor kerkgangers en kerkleden, maar voor heel Leiderdorp en wijde omgeving. De Dorpskerk is immers een parel om trots op te zijn, een monument met een rijke geschiedenis en een veelvoud aan verhalen.
 
Speciale kerkdiensten en muziek nemen een grote plaats in op de evenementenkalender van ‘Dorpskerk 400’. Daarnaast zijn er tal van buitenactiviteiten gepland, worden er lezingen gehouden en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Ook zal er in de Dorpskerk een tentoonstelling worden ingericht in samenwerking met het Leiderdorps Museum. Vanaf het najaar van 2019 tot eind 2020 wordt in de Dorpskerk een Escaperoom geopend. Ook zullen vanaf dat moment artikelen over Dorpskerk 400 verschijnen in het Leiderdorps Weekblad en de Ontmoeting.

Het jubileumjaar begon officieel tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiderdorp, die op 4 januari om 15.00 uur heeft plaats gevonden in de Dorpskerk. Met het ontsteken van het licht en het zingen van een speciaal voor Dorpskerk 400 geschreven lied startte het jubileumjaar.

Alle evenementen rondom 400 jaar Dorpskerk zullen in de loop van het jaar ook op de website verschijnen.