• Boekbesprekingen

Boekbesprekingen

Voor wie van boeken houd zijn er diverse kringen om bij aan te sluiten. Sommige kringen richten zich op literatuur, andere op theologische boeken

Ds Hester Smits organiseert een kring over 'Ik wil dat jij bent', van de katholieke priester en theoloog Thomas Halik. 

ds. Stephan Kurtzahn houdt in het najaar een kring over 'Oog, in oog, christelijke mystiek in woord en beeld', van Kick Bras. In het voorjaar kun je meelezen met 'Dwarsliggers in naam van God', van Arjan Broers. 

Boekenboom I en Boekenboom II zijn twee vaste kringen over klassieke en hedendaagse literatuur.


Ik wil dat jij bent, over de God van liefde
Het is de titel van het nieuwste boek van priester en hoogleraar filosofie en sociologie (Praag) Thomas Halik. Het gaat in op de relatie tussen geloof en liefde. Wat zeggen we eigenlijk over God en over onze wereld als we zeggen ‘God is liefde’. Hoe verhoudt zich dat tot het kwaad in deze wereld? Halik houdt zich in zijn boek bezig met het antwoord van Jezus op de vraag welk gebod het belangrijkste is. Jezus’ antwoord is bij nader inzien veel complexer dan het bij een oppervlakkige lezing lijkt. We lezen met elkaar hardop de tekst om er daarna samen over door te praten. Dat betekent dat het mooie persoonlijke én gelovige gesprekken zijn maar dat we niet erg snel door het boek heengaan. Wil je dit tweede seizoen meedoen? Graag! Handig als je zelf het boek aanschaft. Mocht dat niet kunnen dan lossen we het anders op.

Data: woensdag 19 september van 11.00-12.30 uur, woensdag 17 oktober van 15.00-16.30 uur en woensdag 14 november van 15.00-16.30 uur,
Locatie: ‘t Trefpunt.
Cursusleiding: ds. Hester Smits,
Meer info bij: hestersmits@ziggo.nl of tel. 887 99 50

Boekbespreking: Kick Bras, ‘Oog in oog, christelijke mystiek in woord en beeld’
In zijn recente boek geeft Kick Bras een laagdrempelige inleiding op de christelijke mystiek. In 55 hoofdstukken neemt hij ons mee in een doorleefde ervaring van het christelijke geloof door de verschillende eeuwen heen. Hij begint bij verschillende teksten uit de bijbel om vervolgens diverse christelijke beelden te belichten. Een interessant en tegelijkertijd toegankelijk boek dat de lezer een inleiding schenkt in de mystiek van het christendom.

Wij komen eens in de twee weken op woensdagmiddag bij elkaar.
Eerste bijeenkomst: 19 september
Tijd: 13.30 -15.00 uur
Plaats: Scheppingskerk
Gespreksleider: ds. Stephan Kurtzahn, tel. 750 37 74

Boekbespreking: Arjan Broers, ‘Dwarsliggers in naam van God’
In zijn boek ‘Dwarsliggers in naam van God’ beschrijft de auteur twintig verschillende denkers en mystici uit de christelijke kerkgeschiedenis. Beginnend bij vroegchristelijke vaders als Augustinus ontmoeten wij Middeleeuwse theologen als Thomas van Kempen en gaan de confrontatie aan met het gedachtegoed van moderne denkers als Hammarskjold en Thomas Merton. Een toegankelijke en boeiende gespreksgroep.
Wij komen eens in de twee weken op woensdagmiddag bij elkaar.

Start: Februari 2019
Tijd: 13.30 -15.00 uur
Plaats: Scheppingskerk
Gespreksleider: ds. Stephan Kurtzahn, tel. 750 37 74

Boekenboom 1
We komen op de derde woensdag van de maand bij één van de deelnemers thuis om het gekozen boek te bespreken. De keuze van de boeken maken we samen aan 't eind van elk seizoen. Voor de eerste bijeenkomst in september lezen we: 'Het labyrint der geesten' van Carlos Ruiz Zafon

Datum: 19 september 2018
Adres: Martine Boxhoorn, Prinsenhof 9
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Contactpersoon: Martine Boxhoorn, tel. 541 21 40
Email: marthy@boxhoorn.nl

Boekenboom II
De leesgroep gaat komend seizoen de volgende boeken lezen en op woensdagmiddag eens in de vijf weken bij één van de deelnemers thuis bespreken.

Data en boek
19 September, ‘De avond is ongemak’ van Marieke L. Rijneveld
24 Oktober, ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans
28 November, ‘Italiaanse schoenen’ van Henning Mankell
9 Januari, ‘De dochter van de Imam’ van Hanna Shah
13 Februari, ‘De wereld voorbij’ van Isabelle Allende
20 Maart, ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa
24 April, ‘Selma’ van Carolijn Visser

Inlichtingen bij Philip van der Giessen, email hippos37@ziggo.nl