• Bijbellezen met andere ogen

Bijbellezen met andere ogen

Onder de titel die ds. Philip van Wijk het afgelopen jaar gebruikte, wil ik het komende seizoen het leerhuis voortzetten, zij het met een ander accent.

Niet vanuit het werk van René Girard over het zondebok-principe (waarover Philip ons leerde), maar vanuit het lezen van de Bijbel als joods boek, waarin we als kerk mogen meelezen. Wat trilt er mee in de eeuwenoude klankkast van de mondelinge en schriftelijke traditie van het jodendom? Hoe zit die Bijbel eigenlijk in elkaar, en hoe hangen de teksten samen? Via de apostelen – vooral Paulus – en via kerkvaders en kerkhervormers lezen we de Bijbel met kerkelijke ogen, ook het Oude Testament. Hoe lees je de woorden van en over Jezus in het licht van zijn eigen traditie? Kun je die verhalen in dat licht ook ‘als nieuw’’ lezen, het nieuwe jaarthema van de PKN?

Graag peil ik of hiervoor belangstelling is. Wellicht weer op een aantal dinsdag- of donderdagavonden, of eventueel ’s middags. Alles is nog bespreekbaar.

Contactpersoon: Heleen Pasma tel. 071 7850691 of heleen.pasma@gmail.com


Het beeld Synagoga and Ecclesia in Our Time, waarin beide gemeenschappen, synagoge en kerk, over God kunnen leren door hun heilige teksten samen te bestuderen.

Foto: Joshua Koffman (beeldhouwer met een katholieke moeder en joodse vader uit Philadelphia)