• Diakenreis naar Rwanda

Diakenreis naar Rwanda

Vorige maand was ik (Marcella Buitenhek) met een diakenenreis naar Rwanda. Deze reis werd georganiseerd door World Servants en Stichting Red een Kind en heeft mij en zeventien andere diakenen van verschillende gemeentes in Nederland laten zien hoe hun projecten daar georganiseerd zijn.
Als diakenen mogen en kunnen wij financiële hulp bieden aan verschillende doelen en projecten dichtbij en ver weg. Elke organisatie heeft hierin natuurlijk zijn eigen doelgroep en werkwijze maar tijdens deze reis mochten wij een indruk krijgen op welke manier buitenlandhulp wordt gegeven door bovengenoemde organisaties.

Wij mochten kennismaken met een aantal zelfhulpgroepen, een groepje mensen dat elkaar ondersteunt door elke week een klein bedrag in te leggen om het daarna weer uit te lenen aan een groepslid dat geld nodig heeft voor de aankoop van bijvoorbeeld een stukje grond of een dier. .
Wij hebben jongeren bezocht die samen een bedrijfje hebben opgericht en een jongerengroep die een landbouwcoöperatie is gestart. Bij al deze projecten wordt er eigenlijk helemaal geen geld gegeven maar alleen geld beschikbaar gesteld om te lenen en moet dus binnen de afgesproken tijd, met rente, worden terugbetaald.
Deze en nog meer programma’s worden opgezet door het kantoor van Save a Child in Rwanda. Geweldig om te zien dat mensen die niets hadden nu toch enigszins voor zichzelf kunnen zorgen.
Van World Servants hebben we de opening van een kleuterschool meegemaakt, die jongeren vanuit Nederland afgelopen zomer samen met locals hebben gebouwd. Bovendien bekeken we de kleuterschool die vorig jaar is gebouwd door de World Servantsgroep waar onze zoon Nils deel van uitmaakte. Mooi om te zien hoe het schooltje waaraan zij bouwden nu in gebruik is, met leraren en kinderen in de klaslokalen. Nog mooier was het om te horen hoe de Rwandese bouwers terugkijken op de samenwerking en het contact met de Nederlandse bouwers. Dit heeft veel indruk op hen gemaakt.

Ik vond het mooi om, als ZWO-diaken, te zien wat er gedaan kan worden met geld dat door u wordt gegeven en door de diaconie wordt gebruikt om o.a. deze buitenlandse doelen te steunen. In de dienst van zondag 19 november in de Scheppingskerk heb ik u hierover nog meer verteld en laten zien.