• Kindertafel

Kindertafel

Laatst klonk er een hartenkreet of kinderen wel kind mogen zijn in de kerk. Zijn ze welkom of moeten ze stilzitten? Mogen ze wat leven meebrengen in de dienst? Deze ouder voelde zich met kind niet welkom, was aangesproken omdat hun kind niet stil genoeg zat.

We verlangen allemaal naar meer kinderen in de kerk, laten we ze dan ook verwelkomen, inclusief het gewiebel en gefluister dat ze met zich mee kunnen brengen. We willen graag een kerk zijn waar plaats is voor alle generaties, we zijn immers samen jong!

Ouders opperden tijdens de brainstorm om een tafel voor de kinderen in de kerk te maken. Een eigen plekje waar ze kunnen lezen of kleuren want het is belangrijk voor de kinderen (en hun ouders!) dat zij zich welkom voelen.

Dit idee gaan we uitvoeren, te beginnen met de startzondag: in beide kerken komt op zondagochtend ergens in de kerkzaal een tafel te staan waar kinderen tijdens de viering kunnen tekenen of lezen. Ze mogen aan deze tafel gaan zitten of een boekje of kleurplaat pakken om op hun eigen plek mee aan de slag te gaan. In de Dorpskerk is dit het alternatief voor de kindernevendienst. In de Scheppingskerk gaan de kinderen wél naar de kindernevendienst. Na een paar maanden evalueren we hoe het gaat, dus als je suggesties of opmerkingen hebt bij de gang van zaken, horen we het graag.

Het klinkt misschien voor sommigen wat spannend: een tafel voor kinderen in de kerk, maakt dat niet te veel lawaai? De ervaring elders leert, dat je natuurlijk wel wat hoort maar dat de kinderen over het algemeen rustig zijn aan de tafel. Juist omdat ze wat te doen hebben letten ze vaak beter op en zijn ze stiller, ook zij worden meegenomen en geraakt door wat er om hen heen gebeurt. Dat levert soms mooie tekeningen op: na een doop maakte Anna deze tekening van de dominee en de dopeling.

Ds. Bertien Bos en jeugdwerker Tim Wildeman