• Amnesty

Amnesty

In JUNI/JULI schrijven we voor:

· De Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu, die op 22 april 2024 na 274 dagen detentie, huisarrest kreeg. De reden hiervoor was dat zijn gezondheid in de gevangenis ernstig verslechterde. Hij heeft diabetes en een hartaandoening. Hij werd vastgehouden in een vochtige, raamloze cel. Zonder schoon drinkwater, voedingsrijk voedsel en medische zorg. Hij is nog altijd niet vrij en mag ook Azerbeidzjan niet verlaten om de medische zorg te krijgen die hij nodig heeft.

· Dertig mannen die nog steeds onrechtmatig worden vastgehouden in de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantánamo Bay in Cuba. De meesten zijn zelfs nooit beschuldigd van een misdrijf. Zestien mannen hebben toestemming van de veiligheidsdienst om de gevangenis te verlaten. Toch zitten ze er vandaag nog steeds.

U kunt de voorbeeldbrieven ook zelf downloaden via de pgl-website of direct van: https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/acties.
Door te schrijven helpt u mee om de vele postzakken te vullen die de autoriteiten ontvangen over gewone mensen voor wie Amnesty International wereldwijd aandacht vraagt, omdat hun mensenrechten op grove wijze worden geschonden.
Onderstaand gedicht is van Jacqueline van der Waals (1868-1922) dat onder andere is afgebeeld op de gedenkplaat van voormalig joods werkkamp ‘Ybenheer’ in Fochteloo (Fr.).
Bert Crama, tel. 5414103 en Clarissa van Hartingsveldt, tel. 5410451


Geef mij de moed om onrecht te onderkennen

Geef mij de moed om onrecht te onderkennen,
Ook waar 't door eeuwen van gebruik gewettigd wordt,
Den vasten wil aan onrecht nooit te wennen,
Ook waar de macht, het weg te nemen, schort.